Ennätysosanotto Ylitornion klassisen voimanoston SM-kilpailuihin

Aavasaksan Kisa ry. järjestää klassisen voimanoston SM-kilpailut Ylitornion kuntotalolla 9. – 11.1.2015. Kilpailut ovat Suomen Voimanostoliiton historian osanottajamäärältään suurimmat avointen luokkien SM-kilpailut kautta aikojen. Kilpailuihin osallistuu 102 miesnostajaa ja 63 naisnostajaa. Kilpailut ovat myös suurin voimanostokilpailu, jonka Aavasaksan Kisa ry. on järjestänyt Ylitorniolla. Viikon lopun aikana kilpailupäivien kokonaiskesto on n. 35 tuntia. Aavasaksan Kisa ry:n järjestelyorganisaatioon kuuluu noin 60 talkootyöntekijää, jotka varmistavat sen, että kilpailut saadaan pidettyä suunnitellusti aikataulun mukaan.

Paitsi runsaasti talkootyötä tarvitsevat kilpailut onnistuakseen myös vahvan talouden. Tämän Aavasaksan Kisa ry. on jo saanut varmistettua yhteiskumppaniensa avulla. Ylitornion kunta päätti avustaa kilpailujen järjestämistä 3 000 eurolla. Kilpailun arvioidaan jättävän Ylitorniolle noin 100 000 €:n matkailutulon.

Majoituskapasiteetti tiukilla Ylitorniolla

Paitsi kilpailun järjestäjät haastavat nämä SM-kilpailut myös paikkakunnan majoituskapasiteetin. Erityisen haasteelliseksi tilanne tuli, kun Övertorneålla oleva Hotell Tornedalen muuttui Hotellista pakolaisten vastaanottokeskukseksi. Tämä aiheuttaa erityistä pulmaa myös vuonna 2017 järjestettävien penkkipunnerruksen EM-kilpailuiden järjestämisen paikkakunnalla. Kilpailun järjestäjä on osaltaan vastuussa siitä, että paikkakunnalta löytyy riittävän hyvätasoista hotellimajoitusta ravintolapalveluin. Jos näin ei ole ei kisoja pitäisi hakeakaan ko. paikkakunnalle. Aavasaksan Kisa ry. uskoo kuitenkin, että paikkakunnan kesämajoituksenkin tarjoajat ottavat haasteen vastaan tosissaan ja näyttävät, että Ylitorniolla osataan järjestää hyvät puitteet tapahtumille ja että palvelu pelaa.

Maailman paras penkkipunnertaja nostaa sunnuntaina

Maailman paras penkkipunnertaja tällä hetkellä Maalahden Freddi Smulter on ilmoittautunut mukaan Ylitorniolle klassisen voimanoston SM-kilpailuihin. Helpolla Smulter ei tule pääsemään vaan penkkipunnerruksen lisäksi hänen tulee onnistua paitsi penkkipunnerruksessa myös voimanoston muissa osalajeissa kuten jalkakyykyssä sekä maastanossa. Smulterin sarjassa yli 120 kg eli superraskaassa sarjassa mitali ei tulle irtoamaan alle 800 kg:n yhteistuloksella.

Mielenkiintoista on seurata paitsi Smulterin onnistumista yhteistuloksessa myös sitä, joko klassisessa penkkipunnerruksessa rikotaan 300,0 kg:n raja punnerrettaessa ilman tukevaa penkkipaitaa. Kilpailut alkavat perjantaina klo 17:00 alkaen ja ne jatkuvat lauantaina klo 9:00 alkaen. Sunnuntaina superraskaan sarjan miehet nousevat SM-viikonlopun viimeiseen kilpailuun lavalle klo 14:00 alkaen.